Jak jeść tortellini?

Wokół tych małych włoskich pierożków pojawia się często sporo zamieszania. Jedni uważają, że to makaron, inni trzymają się kurczowo fachowego wyjaśnienia, które wyrżnie sugeruje, że tortellini to małe nadziewane pierożki. Najczęściej wypełnione są mięsem, ale możemy również przygotować je z serem lub grzybami. Tradycyjnie podaje się je polane sosem z pomidorów i posypane tartym parmezanem. Dla oczekujących szybkiego dania polecam gotowe tortellini, które można kupić w każdym supermarkecie.

Zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Spór, o którym wcześniej wspomniałam bardzo łatwo rozstrzygnąć. Wynika on przede wszystkim z wielorakich możliwości podawania tej potrawy. Pierożki można ugotować, polać sosem i posypać serem. Nadają się również do zapiekania w piekarniku. Można je również podsmażyć na maśle. Niektórzy dodają je do różnego rodzaju sałatek. Ale są również tacy, którzy traktują je jak makaron i dodają do zup, co oczywiście nie jest niczym złym, wręcz przeciwnie. Wówczas zupa wzbogacona o taki dodatek staje się o wiele bardziej wykwintna.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *