Kuchnia włoska

Każdy Polak zapytany z czym kojarzy mu się kuchnia włoska zapewne odpowie, że ze spaghetti, pizzą i królową Boną. Dzisiaj prawie wszyscy Polacy zajadają się dwiema powyższymi potrawami. A o królowej Bonie wiedzą z lekcji historii. Mają świadomość, że to właśnie ona rozsławiła ją w Polsce. Nawet biała kapusta, tak bardzo u nas znana i lubiana, nosi nazwę włoskiej. Kuchnia ta nie słynie tylko ze spaghetti i pizzy. Jest bardzo różnorodna. Zależy od regionu.

Zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

W jednym popularne są potrawy mięsne a w innym zaś mączne. Włosi nie stronią także od ryb i wszelkich owoców morza. Do przyrządzania potraw używają wielu ziołowych przypraw. Popularne wśród nich są oregano, tymianek, bazylia, czosnek, pieprz, estragon. Do wielu potraw dodają sery. Ulubionymi są parmezan i mascarpone. Nie może również zabraknąć tak popularnej oliwy z oliwek. Włoska kuchnia słynie również z pysznych deserów. I tak ulubione przez Polaków tiramisu pochodzi właśnie z Włoch. A smakoszom win można polecić wspaniałe czerwone wytrawne wino Chianti, pochodzące z samej Toskanii.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *