Makaron w roli głównej

Lasagne to potrawa również wywodząca się z kuchni włoskiej. Jak to bywa z wieloma potrawami pochodzącymi właśnie z Włoch, w roli głównej występuje makaron. Nie jest on jednak, jak w przypadku spaghetti długi, lecz ma kształt dużych prostokątów. Makaron, po uprzednim zagotowaniu, zapieka się, wcześniej przełożywszy go odpowiednim farszem. Powstaje wówczas kilka jednakowych warstw. Najczęściej farsz przygotowuje się z pomidorów, mięsa i sera.

Zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Można również spotkać wegetariańską wersję lasagne, która składa się z makaronu i farszu, przygotowanego z warzyw. Do przygotowania tej potrawy stosuje się również przeróżne ziołowe przyprawy. Wszystko zależy od tego czy ma ona być łagodna czy też pikantna. Jak widać każdy znajdzie smak dla siebie. Także dla miłośników słodkich potraw lasagne może okazać się smakowita. Zwłaszcza gdy sporządzi się ją na słodko. Makaron można przełożyć właściwie wszystkim, co nadaje się do spożycia. Lasagne można przyrządzać według własnych nierzadko bardzo wymyślnych receptur.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *