Modne tiramisu

Ciasto zawojowało współczesne kawiarnie. Gdziekolwiek się udać, w ofercie lokalu można znaleźć ten smakowity deser. Pochodzi on z Włoch, gdzie można znaleźć wiele różnych sposobów jego wykonania. Wiadomo jednak, że ciasto podaje się na zimno, najczęściej do kawy espresso, która jest również jednym ze składników potrzebnych do jego przygotowania. Dolną jego cześć tworzy biszkopt, który nasączony jest wyżej wspomnianą kawą oraz wyśmienitym likierem Amaretto.

Zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Smakosze Amaretto wiedzą, że likier ten dodawać można również do kawy. Kolejną warstwę tworzy krem, w skład którego wchodzi między innymi twarożek mascarpone. Takie ułożenie powtarza się jeszcze dwukrotnie. Całość posypuję się startą czekoladą. Ci, którzy nie lubią piec biszkoptowych ciast mogą zastąpić je gotowymi podłużnymi biszkoptami. Wówczas może jest trochę więcej układania na blasze, ale deser jest równie smaczny. Deser sporządzony w domu doskonale nadaje się na spotkanie przy kawie. Przygotowany w okrągłej blaszce może z powodzeniem spełniać rolę urodzinowego tortu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *