Święta Bożego Narodzenia w Norwegii
Norwegowie rozpoczynają święta Bożego Narodzenia podczas adwentu. Wtedy właśnie, podobnie jak w Polsce, Norwegowie porządkują cały dom, czyszczą wszystkiego zakątki, pieką ciasteczka i gotują mięso, polują w lasach na zwierzynę na Wigilię. Mało kto z nas wie, że w starej Polsce bardzo rzadko pojawiały się na stołach ryby, ze względu na to, że gospodarze stawiali sobie za cel kiedyś jedzenie podczas wigilijnej kolacji tylko tego, co można było zebrać z własnych plonów, co uradziła ziemia wokół domu. Ryby nie były wszędzie dostępne łatwo , dlatego tez przez długie wieki na polskich stołach ryby pojawiały się jedynie w tych bogatszych dworkach i chatach chłopskich, na przykład u szewców, czy rzemieślników, którzy wiedli prym w wioskach byli najważniejszymi postaciami, podobnie jak nauczyciele, przez co mieli więcej środków finansowych. Norwegowie pod tym względem niewiele różnią się od nas – tam również wikingowie mieli swoje chaty, jednakże w Norwegii wszyscy mają wspaniały dostęp do najzdrowszych ryb świata.