Włoska pizza

Pizza to kolejny przysmak pochodzący prosto z Włoch. Znana jest na całym świecie. Najbardziej znaną włoską pizzą jest neapolitańska. Jedyna, która z uwagi na zaliczenie jej do wyrobów tradycyjnych musi być sporządzana ściśle z istniejącą recepturą. Wytwarzana jest z włoskich składników: odpowiednich pomidorów i sera, powstałego z mleka tamtejszych krów. Pozostałe, które funkcjonują pod przeróżnymi nazwami, sporządzane są według receptur kucharzy ją przyrządzających.

Zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Warto wspomnieć kilka najsmaczniejszych. Zaliczymy do nich na pewno najbardziej rozpowszechnioną Margaritę, która zawiera pomidory, ser, szynkę, pieczarki i cebulę. W polskich pizzeriach możemy również znaleźć Favoritę z serem, szynką, pomidorami i kukurydzą. Smakowitą jest również pizza Quattro wykonana z czterech rodzajów sera oraz Chicago z serem, sosem bolognese, cebulą, czosnkiem i ziołami. Poza tym można spotkać pizzę Wiejską, Tropikalną, Pikantną, Bosmańską, Wegetariańską czy Salami. Restauratorzy wymyślają czasami przedziwne nazwy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *